شوره سر عارضهای است که به علت جمع شدن سلولهای مرده در منافذ پوست سر ایجاد میشود. گاهی نیز مخمرهایی شبیه قارچ با نام مالاسه زیا که بر روی پوست سر افراد بزرگسال زندگی میکنند، به عاملی برای شوره تبدیل میشوند.
در این عارضه پوسته پوسته هایی که معمولاً ریز و سفید رنگ است بر روی پوست سر و موها دیده میشود. هر شخصی در طول زندگی خود برای یکبار هم که شده به این عارضه مبتلا میشود، که البته در حالت عادی بدون ضرر است. اما گاهی شوره باعث خارش پوست سر شده و حالت آزاردهندهای به خود میگیرد. شوره سر از سنین نوجوانی تا میان سالی رایجتر است. این بیماری میتواند در اثر شرایط آب و هوایی، استرس و ابتلا به بیماریهای خاص منجر به عوارض شدیدتری شود. به همین دلیل آگاهی از کم و کیف این بیماری به شما در درمان آن کمک خواهد کرد.
فاکتورهایی وجود دارد که احتمال بروز شوره سر را افزایش میدهد. این فاکتورها عبارتند از:
عامل وراثت میتواند بیماریها و عارضههای مختلفی را باعث شود که یکی از آنها شوره است.
همانطور که گفتیم قرار گرفتن در دوره نوجوانی، جوانی و میانسالی میتواند عاملی برای ایجاد یا افزایش شوره سر باشد.
استرس عارضهها را تشدید کرده و یا عاملی برای ایجاد آن است.
آب و هوای خشک، خشکی و آسیبپذیری پوست سر را تشدید میکند. پوست در آب و هوای بد تحریکپذیر شده و به راحتی دچار عارضههایی مانند شوره میشود.
عارضههایی که پوست سر و مو را درگیر میکند، میتواند زمینهای برای بروز شوره باشد. بیماریهایی مانند پسوریازیس، درماتیت سبوره، اگزما و ... از نمونههای این بیماریها است.
شامپو، حالت دهنده موی سر و هر محصول دیگری که با پوست سر و مو در ارتباط است میتواند عاملی برای بروز شوره سر باشد. محصولاتی که دارای عناصر شیمیایی قوی و یا سولفات هستند، پوست سر را خشک، حساس و تحریکپذیر میکند.
گاهی عدم رعایت نظافت موها و پوست سر از راه درستش عامل این بیماری است. چربی و سبوم اضافه پوست سر باید به طور مرتب شسته شود. به همین علت بهتر است در هفته سه بار پوست سر و موهای خود را با یک شامپوی ملایم بشویید.
کمبود روی، ویتامینهای گروه B و امگا 6 به راحتی باعث ایجاد یا تشدید شوره سر میشود.
«همچنین بخوانید: روش های ضخیم شدن مو»
انواع شوره سر عبارتند از:
مسلم است که افراد دارای پوست سر خشک، به این عارضه مبتلا میشوند. شامپوهای حاوی سولفات پوست سر را خشکتر و شوره سر خشک را تشدید میکند. این نوع شوره سر ریز، خشک و سفید رنگ هستند.
این عارضه نیز همانطور که از اسمش پیداست در پوست سر چرب دیده میشود. در پوست سر چرب سبوم اضافه در منافذ پوست جمع شده و همراه با سلولهای مرده تبدیل به شوره میشود. این نوع شوره روغنی و براق است.
این نوع شوره یک بیماری مسری است که از عفونت قارچی به وجود میآید. در این عارضه عدم تعادل pH پوست سر و چربی باعث ایجاد شوره قارچی میشود.
افراد مبتلا به درماتیت سبوره، پوست چرب و تحریکپذیری دارند. در این بیماری پوست سر قرمز و حساس شده و پوسته های سفید و زرد از آن تولید میشود.
این نوع شوره نقرهای رنگ و ضخیم است. شوره سر پسوریازیس در اثر حمله سیستم ایمنی بدن به سلولهای کوتیکول مو بروز پیدا میکند.
این نوع عارضه به دلیل عدم توزیع یکسان چربی و سبوم پوست سر ایجاد میشود. سبوم اضافه در منافذ پوست سر جمع میشود. این سبوم با سلولهای مرده ترکیب شده و شوره سبوم ایجاد میکند.
درمان شوره سر به صورت طبیعی روشهای مختلفی دارد:
اسید چرب امگا ۳ یک عنصر حیاتی برای سلامت بدن، پوست و مو است. این عنصر سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. به علاوه امگا ۳ یک قابلیت مهم دارد و آن تنظیم چربی پوست سر است. این عنصر سلامت پوست سر را ارتقا میدهد و زخم و زائده ها را به خوبی درمان میکند. امگا ۳ همچنین دارای خواص ضدعفونی کننده است. این خاصیت سلامت پوست سر شما را در بالاترین وضع ممکن حفظ میکند. اسید چرب امگا در ماهیهای چربی مانند سالمون وجود دارد. گردو و دانه چیا نیز منبع این عنصر حیاتی است.
برای رهایی از شوره سر لازم است سبک زندگی را تغییر داد. مدیریت استرس، شستشوی منظم موی سر، شانه زدن مرتب موها و عدم استفاده از شویندههای قوی و شیمیایی از جمله تغییراتی است که میتواند این عارضه را تا حدود زیادی کنترل کند.
سلامت پوست سر با برنامه غذایی ارتباط مستقیم دارد. متخصصان معتقدند غذاهای خاصی وجود دارد که میتواند بیماریهای عفونی پوست سر را تشدید کند. این غذاها عبارتند از: گوشت قرمز، محصولات فرآوری شده، نان سفید، غذاهای سرخ شده و مواد غذایی شیرین.
در درمان این عارضه، گاهی دیگر مشکلات پوست سر مورد هدف قرار میگیرد. برای مثال گاهی پسوریازیس را به منظور از بین بردن سلولهای مرده پوست سر درمان میکنند.
استرس سلامت جسم و روان را از جنبههای مختلف تحت تاثیر قرار میدهد. اتفاقاً سلامت، کیفیت و زیبایی پوست و مو نیز به شدت تحت تأثیر استرس تغییر میکند.